06 - 422 31 522 Ellen@skinbodymind.nl
Ochtendritueel Body

Hoe sta jij op? Vlieg je gehaast je bed uit of zet je de wekker nog even op snooze en repeat? Ben jij gelijk wakker als je opstaat?  Wil jij je dag vol energie starten? Heb jij de tijd voor jezelf gedurende de dag? In dit blog kun je lezen hoe een ochtendritueel je kan helpen en welke keuzes je kunt maken voor een gezonde Body. Wil je ook weten wat het beste is voor je Skin of je Mind lees dan de volgende blog’s.

Maak je dag

Wist jij dat je dag voor het overgrote deel wordt bepaald door de manier waarop je opstaat? Een veel gehoorde klacht in de praktijk is dat mensen zich niet fit voelen, ze zijn de gehele dag door moe. Ik vraag dan meestal als eerste naar de manier waarop ze aan de dag beginnen, steevast krijg ik dan te horen: ” Ik snooze graag, ik kan er echt niet uitkomen”.

Snooze

Er is inmiddels veel onderzoek gedaan naar snoozen. Hierdoor weten we nu dat je lichaam en je hersenen ervan in de war raken. Als je wakker wordt van de wekker ben je vaak nog in je diepe slaap, door op de snooze knop te drukken zul je weer terug vallen in je diepe slaap, sterker nog vaak in een nog veel diepere slaap. Je maakt het jezelf dus niet makkelijker, maar eerder moeilijker om dan je bed uit te komen als je wekker voor de tweede keer afgaat. Met als gevolg dat je je de rest van de dag moe voelt. Dus stop met snoozen en zet je wekker op een tijd dat je er ook daadwerkelijk uit wilt.

Wat helpt

Nu je je wekker serieus neemt heb ik nog een voorstel voor je: zet hem iets eerder dan normaal. Een kwartier, een half uur of een uur. Ik hoor vele mensen nu al denken: “echt niet, dan slaap ik niet voldoende, die slaap neemt niemand mij af”. Toch is het, en ik spreek uit eigen ervaring, de moeite meer dan waard. Denk je eens in dat je een uur extra hebt op een dag, die je helemaal voor jezelf kunt invullen en je zult je er gedurende de dag ook nog beter door voelen. Hieronder geef ik een aantal tips voor je Body waar je je extra tijd mee kunt opvullen. 

De eerste stap

Als je wekker gaat druk hem dan direct uit en stap je bed uit. Je kunt er ook voor kiezen je wekker aan de andere kant van de kamer te zetten zodat je er wel uit moet. Doe de gordijnen open en laat frisse lucht je slaapkamer vullen. Het ochtendlicht zal je helpen goed wakker te worden. In de winter kun je eventueel gebruik maken van een wake-up light. Verlaat je slaapkamer. Je slaapkamer is om te slapen en te vrijen, je lichaam reageerd hier ook op. Dus als je je kamer verlaat help je je lichaam met de boodschap: wakker worden. Kies dan uit de volgende tips één of meerdere activiteiten die jouw passen. Je kunt deze activiteiten aanvullen met ideeën die je uit de andere blog’s hebt gehaald. Bedenk van te voren hoeveel tijd je aan ieder onderdeel wil besteden, de volgorde maakt niets uit. Misschien wil jij eerst douchen en je tanden poetsen om wakker te worden.  Wacht nog wel even met je ontbijt, doe dit als je klaar bent met je ochtendritueel. Zo kun je na het ontbijt je normale routine volgen.

Lichamelijke activiteit

Heb jij ook een druk leven? Dan herken je het vast dat je vaak niet of nauwelijks aan je sportmomenten toekomt. Laat staan dagelijks bewegen. Toch is regelmatig bewegen, zoals we allemaal wel weten, heel erg belangrijk. Door dit in je ochtendritueel te passen geeft het je de rest van de dag meer vrijheid. Sport en beweging zijn een opkikker voor je bloedsomloop. Als je regelmatig beweegt, krijgt je lichaam meer zuurstof binnen dan wanneer je de hele dag zit. Een half uur inspanning per dag is al voldoende, dus als je 10 tot 20 minuten beweegt tijdens je ochtend ritueel heb je die al te pakken! Je  spieren hebben zuurstof nodig als je gaat bewegen, die je dus ook om die reden extra inademt. Je hart gaat extra pompen zodat je bloed goed doorstroomt. Dat bloed transporteert de zuurstof naar de spieren waar het nodig is. Op deze manier zet je je hele lichaam aan het werk. Een betere start van de dag kun je dus niet hebben. Door regelmatig te bewegen word je niet alleen  fitter maar krijg je ook meer energie.

Oefeningen

Begin je dag bijvoorbeeld met een paar fijne stretch- en rekoefeningen. Push ups, sit ups of jumping jacks. Natuurlijk kun je ook (vaak gratis), via Youtube of app op je telefoon, een heerlijke Yoga sessie volgen. Misschien is Tai Chi iets voor jou, voor mij is dat in ieder geval een hele fijne dag starter. Beide zorgen niet alleen voor een soepeler lijf maar ook voor rust in je hoofd. Ben je meer iemand die buiten wil bewegen denk dan aan een wandelingetje, of start met hardlopen als je daar altijd al aan had willen beginnen. Wie weet heb je een hometrainer staan die je weer tevoorschijn kunt halen. Begin in ieder geval niet te moeilijk, houd het leuk voor jezelf. Je zult het dan ook langer volhouden. Voor de variatie kun je ook een schema maken en vanalles uitproberen. Zo wissel ik de oefeningen ook af voor de variatie.

Je Body

Als je iedere morgen een deel van je tijd van je ritueel besteed aan lichaamsbeweging, zul je na een tijdje merken dat je lichaam beter gaat voelen, je lijf wordt soepeler, alles wordt zachter. Wat als gevolg heeft dat je niet alleen vrolijker door het leven gaat maar ook makkelijker je bed uit kunt komen. Probeer het maar eens, spreek met jezelf af dat je het een maand gaat proberen, baat het niet dan schaadt het niet!

De ene dag zal het beter gaan dan de andere. Maar na een poosje wil je niet anders meer. Een ochtendritueel zal je meer energie geven gedurende de hele dag. Niet gehaast opstaan en de tijd voor jezelf nemen is de eerste stap naar goed voor jezelf zorgen. En zeg nou zelf je kunt beter je tijd stoppen in bewegen, wat je dagelijks iets opleverd, dan het straks te moeten doen aan een klacht of ziekte!

Dus zet die wekker een kwartiertje, half uurtje of uurtje vroeger en je zult merken dat de dag je dan meer tijd geeft en je lijf je dankbaar is. Kies naast een lichamelijke oefening ook iets uit voor je Skin en je Mind. Zo maak jij een persoonlijk ochtend ritueel waar je de hele dag de vruchten van zult plukken.

Pin It on Pinterest

Deel Blog

Deel dit Blog met je vrienden