06 - 422 31 522 Ellen@skinbodymind.nl

Oorsprong van het woord Guasha

Guasha bestaat oorspronkelijk uit twee woorden, Gua en Sha. In China gebruiken ze deze losse worden, in het Westen hebben we dit aan elkaar geplakt en er één woord van gemaakt.

‘Gua’ betekent ‘schrapen’, ‘Sha’ betekent letterlijk zand of zandkorrels, deeltjes die het lichaam vervuilen. Hiermee wordt bedoeld dat er gestagneerde energie is die klachten en ziekten veroorzaakt in het lichaam.

Historie

Guasha is een schraaptherapie die al meer dan tweeduizend jaar oud is. In Chinese geschriften van zo’n 200 jaar voor Christus, was er al sprake van een schraapmethode om klachten en/of ziekten uit het lichaam te schrapen.

Deze methode is niet alleen in China te vinden, maar in geheel Zuidoost-Azië. In landen als Vietnam, Laos, Cambodja, Thailand, Maleisië en Indonesië. In Vietnam staat deze schraaptechniek bijvoorbeeld bekend als Cao Gio en in Laos als Khoud Lam.

In de meeste van deze landen wordt als schraapinstrument een koperen munt gebruikt. Maar ook met ander materiaal wordt er geschraapt. In China werd en wordt er gebruik gemaakt van de Chinese porseleinen lepels. De afgeronde vormen van deze lepels maken het tot een goed schraap-instrument.

Ook hoorn is een materiaal wat gemakkelijk te bewerken is om het tot een schraap-instrument te maken. Hoorn was er volop, want op het platteland van China waren vele buffels aanwezig.

Na verloop van tijd ontwikkelen zich speciale Guasha instrumenten van bijvoorbeeld jade. In China schrijft men aan jade “geneeskrachtige” eigenschappen toe. Jade is in ieder geval een gesteente die energie (Chi) goed geleidt. De Chinese acupunctuur- en Guasha therapeut Mw. drs. Mei Mei Yu heeft de guasha techniek  in Nederland geïntroduceerd.

De behandeling

Bij een guasha behandeling wordt de huid eerst geolied. Waarna de behandelaar stevig schraapt langs de spieren of langs de acupunctuur meridianen. Dit veroorzaakt een sterke doorbloeding en kan onderhuidse bloeduitstortingen veroorzaken. Deze zullen meestal na twee tot vier dagen verdwijnen. De kleur van de blauwe plekken varieert naargelang de stagnatie van het bloed van donkerblauw/zwart tot lichtroze. Hoewel de vlekken er pijnlijk uitzien, zijn ze dat niet. Patiënten voelen gewoonlijk een onmiddellijke verandering en vooruitgang.

Een Guasha behandelingen heeft naast het bevorderen van de bloedsomloop ook een stimulerend effect op het immuunsysteem en op het afvoeren van afvalstoffen. Het zorgt voor een betere werking van verschillende organen en kan vastzittende spieren losmaken. Het heft blokkades op, vermindert stress en zorgt voor ontspanning.

Wanneer Guasha lichaamsbehandeling?

Guasha kan bij vele klachten/ ziekten gebruikt worden Zowel als een preventief middel, als een middel om daadwerkelijk een klacht te verhelpen of een ziekte te verlichten. Hieronder een selectie van klachten:

  • Nek- en Schouderklachten
  • Hoofdpijnen en migraine
  • Rugklachten
  • Stress
  • Reumatische klachten

In de praktijk

Naast de lichaamsbehandeling is er ook een speciale behandeling voor het gezicht. Dit is dan ook de vorm die ik in de praktijk toepas. Deze zachte massagetechniek heeft als doel om de energiedoorstroming, de doorbloeding en de lymfe-circulatie in het gezicht te verbeteren.
Tevens zorgt de behandeling voor een betere collageen-productie en het verwijderen van afvalstoffen.

Voordelen van een Guasha gezichtsbehandeling zijn o.a.:

  • Een betere doorbloeding wat de huid een gezonde kleur geeft.
  • Vermindering van pigmentering.
  • Bevordering van een strakke/gladde huid door het verstevigen van het bindweefsel.

Een gezichtsbehandeling d.m.v. Guasha is niet alleen geschikt als een ontspanning of als een schoonheidsbehandeling maar is ook bijvoorbeeld werkzaam bij hoofdpijnen.
Bij een Guasha gezichtsbehandeling wordt gewerkt met schrapers vervaardigd jade en eventueel aanvullend met rollers van jade.

Ook een keer uitproberen? Maak dan snel een afspraak.

Pin It on Pinterest

Deel Blog

Deel dit Blog met je vrienden